Sun. May 29th, 2022
100 Physics MCQs to Test Your Knowledge of the Subject

How well do you know the basics of physics? Take this quiz to find out! MCQs are an interesting way to test your knowledge of a subject, and physics MCQs are no exception. A physics MCQ contains general physics questions along with physics experiments designed to test your understanding of the topic, so it’s important to be familiar with both sides of the subject to succeed. This list of over 100 physics MCQs is designed to help you study and make sure you know the basics, from Newton’s three laws of motion to Newton’s universal law of gravitation.

Question: 1

‘mho’ unit of

(A) certain resistance

(B) conductivity

(C) resistance

(D) capacitor

Answer: A

Question: 2

Sodium thiosulphate is used in photography because

(A) is useful for image editing

(B) is a degrading agent

(C) reacts with light

(D) is an oxidizing agent

Answer: A

Question: 3

 What laws apply to the act of hitting the carpet with a stick in order to clean it?  

(A) The first law of motion

(B) The second law of motion

(C) Bulk conservation law

(D) Energy conservation law

Answer: A

Question: 4

Which of the following best describes you?

(A) Glass

(B) The human body

(C) Ebonite

(D) Shelac

Answer: B

Question: 5

Which of the following is more powerful?

(A) Yellow light

(B) Greenlight

(C) Violet Light

(D) Red light

Answer: C

Question: 6

The focal length of the lens on the photo camera is 5cm. What is the power of the lens?

(A) +5 D

(B) +10 D

(C) +15 D

(D) +20 D

Answer: D

Question: 7

The time for global geostationary satellite conversion is here

(A) twice as much as the ground

(B) equal to the month

(C) equivalent to land

(D) none of the above

Answer: C

Question: 8

The pendulum strikes faster than a normal pendulum. To bring it to a normal rhythm, the length of the pendulum must be

(A) reduced and bob mass increased

(B) reduced and bob weight reduced

(C) increase

(D) is reduced

Answer: D

Question: 9

Which of the following best describes a longer visual image than an object?

(A) Concave lens

(B) Convex lens

(C) Concave mirror

(D) (b) and (c) both

Answer: D

Question: 10

Parsec is a unit of

(A) magnetic field

(B) light intensity

(C) distance

(D) time

Answer: C

Question: 11

A water bubble behaves like an air bubble

(A) concavo-convex lens

(B) plano-convex lens

(C) direct lens

(D) convex lens

Answer: C

Question: 12

According to Einstein’s theory of relativity, when the body moves at a rate relative to the speed of light,

(A) weight gain and height

(B) weight loss and height

(C) The length decreases but the size increases

(D) The length increases but the size decreases

Answer: D

Question: 13

The temperature of the boy of a healthy man

(A) 37 ° K

(B) 37 ° C

(C) 98.4 ° C

(D) 98.4 ° K

Answer: B

Question: 14

Where is the National Remote Sensing Agency?

(A) Bangalore

(B) Hyderabad

(C) Ahmedabad

(D) Nagpur

Answer: B

Question: 15

The red light is used as an alarm signal because

(A) absorbs less air

(B) produces a small chemical reaction

(C) is comfortable in the eyes

(D) is slightly dispersed

Answer: D

College Physics Many Choice Questions and Answers Pdf

Question 1

Television signals cannot be generally accepted for a certain distance due to

(A) signal absorption in the air

(B) signal weakness

(C) antenna weakness

(D) bending of the ground

Answer: D

bending of the earth

Question: 2

Jet fuel oil contains pure

(A) paraffin

(B) fuel

(C) fuel

(D) diesel

Answer: A

paraffin

Question: 3

A tool for measuring the depth of the ocean by using sound waves?

(A) Altimeter

(B) Irada

(C) Sonar

(D) Venturimeter

Answer: C

Sonar

Question: 4

Who designed and built the first prototype of Radar

(A) J.H. Van Tassel

(B) E.T. Phonsberth

(C) W.C. Roentgen

(D) Taylor and Young

Answer: D

Taylor and Young

Question: 5

Hydraulic brakes used in automobiles work directly

(A) Bernoulli’s Theory

(B) Pascal’s Law

(C) Torkellian law

(D) The principle of Archimedes

Answer: B

Pascal’s law

Basic Questions and Answers Pdf

Question: 1

 A myopic eye can be corrected with a spectacle

(A) Plano-convex lens

(B) Cylindrical lens

(C) Concave lens

(D) Convex lens

Answer: C

Concave lens

Question: 2

Once the material has cooled to a very low temperature, it will form

(A) semiconductor

(B) capacitor

(C) superconductor

(D) protection

Answer: C

superconductor

Question: 3

Very efficient engine

(A) air

(B) electricity

(C) fuel

(D) diesel

Answer: B

electricity

Question: 4

Cryogenic Engines find application in

(A) submarine propulsion

(B) rocket technology

(C) Frozen refrigerator

(D) washing machine

Answer: B

rocket technology

Question: 5

The air is full of car tires because

(A) is highly pressured

(B) has low density

(C) is cheaper

(D) does not proceed

Answer: A

is highly pressured

How do I study physics for MCQs?

Physics is a broad field, and it’s important to remember that there are other must-study topics for most careers in physics. For example, a career in electronics requires you to study advanced calculus, which won’t be covered on many physics MCQs tests. But if you want to test your knowledge, read through a few of these and identify where your strengths and weaknesses lie! You can then make an informed decision about which topics need more attention or help you seek out extra sources. There are lots of different ways to go through them, so here’s one method: Read each question as carefully as possible without looking at any answers—it helps to get into a test mode. The first time around, you probably won’t answer all of them correctly anyway. Once you feel good about each question (and don’t keep going back to check), compare your answers with those at the end of each section. This will show you what areas still need more work or attention from other resources. Repeat until satisfied with the results!

What are the basic questions in physics?

To understand what physics is, it’s important to grasp basic questions in physics. You can probably name a few scientific experiments that came out of your high school physics class, such as dropping a rock from a cliff and measuring how long it takes to hit bottom. More commonly referred to as Physics 101, these experiments are considered basic questions in physics. But there are many others — you just might not have learned about them in school. Below are some additional classic questions and experiments related to physics. It’s not an exhaustive list by any means; for instance, you won’t find one about phlogiston or alchemy here!

How do I find my Mcq?

Mcq lists are a valuable resource for students who want to understand physics better, especially those looking for extra help or studying for a test. They also help provide you with practice questions to take your tests confidently. No matter what subject you’re working on, Mcq is bound to have many resources that will improve your knowledge and expand your mind. Whether it’s physical science, engineering, or computer science, there’s bound to be Mcqs available in each area. With Physics being one of the most popular subjects studied around today, it’s easy to find lists and questions in different categories like electricity and magnetism, optics, mechanics, and more. Visit Store O Pedia Website education category for other queries. Physic Mcq helps us build models, frame our questions, and brainstorm solutions to such problems. This effectively prepares us for challenges in physics exams. The problem could even involve simulating an experiment that challenges your creativity and basic problem-solving skills.

Conclusion

Physics is a vast subject that covers a wide range of different topics. You’ll want to use questions that cover every field to test your knowledge. This way, you can ensure your grasp on all relevant topics. As a consequence, physics MCQs provide multiple types of questions for each topic in physics. The most accessible questions are those labeled as (low difficulty) and are written specifically for individuals who have not yet covered any concept in physics.

In contrast, more difficult questions will be labeled as (high difficulty). Some questions require you to go through detailed calculations, while others ask a simple yes or no question. Multiple choice questions can further be classified as Open-ended or closed-ended based on their format. If an answer is expected from you, there are open-ended questions, while closed-ended questioning techniques must be used if they only expect one answer. Physics MCQs also provide various forms of physics experiments to get practical experience while experimenting with real-world examples and hence achieve better clarity regarding concepts taught during classroom lectures.

By admin

One thought on “100+ Physics MCQs to Test Your Knowledge of the Subject”

Leave a Reply

Your email address will not be published.